Na základe smernice č.2000/13ES Európskeho parlamentu a Rady v znení smernice č.2003/89/ES a na základe výnosu Ministerstva pôdohospodárstva a Ministerstva zdravotníctva SR č.1187/2004-100 o označovaní potravín v znení výnosu č.1761/2005-100 a výnosu č.3069/2005-100 má výrobca potravín povinnosť informovať spotrebiteľa o možných alergénoch vo výrobkoch.

Zoznam alergénov podľa platného výnosu vydaného Ministerstvom zdravotníctva a Ministerstvom pôdohospodárstva SR zo dňa 1.2.2008 :

  • 1. Obilniny obsahujúce lepok (t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridne odrody).
  • 2. Kôrovce a výrobky z nich.
  • 3. Vajcia a výrobky z nich.
  • 4. Ryby a výrobky z nich.
  • 5. Arašidy a výrobky z nich.
  • 6. Sójové zrná a výrobky z nich.
  • 7. Mlieko a výrobky z neho.
  • 8. Orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich.
  • 9. Zeler a výrobky z neho.
  • 10. Horčica a výrobky z nej.
  • 11. Sezamové semená a výrobky z nich.
  • 12. Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l. /konzervanty/
  • 13. Vlčí bob a výrobky z neho.
  • 14. Mäkkýše a výrobky z nich.